117 års drama på spisestuebordet

Forfatter Aksel Hundslev beskriver i sin næste bog, hvordan spisebordet i fødehjemmet i Hundslev har været vidne til skiftende tider.

En oplagt julegave. Aksel Hundslev præsenterer sin nye bog, hvor det 117 år gamle spisestuebord fra fødehjemmet er omdrejningspunktet. Foto: Carolyn Hundslev
En oplagt julegave. Aksel Hundslev præsenterer sin nye bog, hvor det 117 år gamle spisestuebord fra fødehjemmet er omdrejningspunktet. Foto: Carolyn Hundslev

BOGUDGIVELSE Med udgangspunkt i spisestuebordet på Hundslev Toftegaard udkommer Aksel Hundslev med sin næste år efter den anmelderroste debutbog »Under kastanjetræet«.

Bogens titel, der er »Er du snart færdig? Jeg skal dække bord«, beskriver, hvad det 117 år gamle bord har været vidne til af skiftende tider og alt fra akutte operationer, barnefødsler, foreningsliv, madtraditioner til skrivning.

»En yngre bondekone fik på stuehusets spisestuebord sit lårbensbrud opereret af den lokale landsbylæge ved, at gårdens stærke karle trak i begge ender af hende, indtil lægen mente, at benet var på plads. Hun blev invalid af den ejendommelige »operation«, og gik med krykker i resten af sit liv«.

Det er blot én af de mange dramatiske historier i bogen, som 30. november udkom på Byens Forlag.

Operationen foregik i 1911, og den opererede bondekone var Aksel Hundslevs dengang 35-årige farmor.

I bogen på 140 sider giver den tidligere radio- og tv-journalist med humor og indlevelse mange eksempler på, hvad mennesker kan skabe af både godt og ondt, når kreativiteten får frit spil på og omkring spisebordet.

Bogen koster 229 kroner.

Efter nytår bringes et uddrag fra bogen, om hvordan den lokale husmandsforening blev til omkring bordet

Læs også