Øko-eksport og øko-import satte rekord

Eksporten af danske økologiske fødevarer oplevede en stigning på fire procent i 2019 i forhold til året før og passerede nu for første gang tre milliarder kroner. Importen steg endnu mere med hele ni procent til knapt fem milliarder kroner.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

ØKOLOGI Det er særligt på kategorien andre næringsmidler, som blandt andet omfatter mælkepulver og modermælkserstatning, der er den store højdespringer med en stigning på 52 procent til 503 millioner kroner.

Væksten skyldes øget afsætning til et helt nyt marked i Indonesien, samt store stigninger på eksisterende markeder i Kina, USA, Saudi Arabien og Forenede Arabiske Emirater.

Samlet set er det mejeriprodukter, æg og andre næringsmidler, der fortsat er de største eksportvarer, som udgør hele 56 procent af den samlede økologiske eksport.

 - Det er glædeligt at døren er sparket ind til nye fjerne markeder. Det viser, at danske virksomheder og dansk økologi kan noget helt unikt. Vi leverer en kombination af høj fødevaresikkerhed og økologi, og så har danske virksomheder en lang tradition og er kendt for at udvikle og eksportere økologiske kvalitetsprodukter, siger Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.

Tallene fra Danmarks Statistisk viser et mindre fald i eksporten til de nære markeder. Både i Sverige og Frankrig ligger faldet på cirka 12 procent, mens Tyskland stagnerer. Det er et udtryk for, at de nære markeder er blevet mere selvforsynende og øger det økologiske landbrugsareal i takt med en stigende efterspørgsel på økologiske fødevarer i hele Europa.

Importen af økologiske varer er steget med ni procent til 4,8 milliarder kroner. De store stigninger ligger inden for frugt og grønt, sukker og foderstoffer. Alle tal bygger på oplysninger fra Danmarks Statistik.

jba

Læs også